Νέος ΚΟΚ: «Θα είμαστε αυστηρότεροι με όσους δεν φοράνε κράνος»

Newsroom
Νέος ΚΟΚ: «Θα είμαστε αυστηρότεροι με όσους δεν φοράνε κράνος»
O αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα προβλέπει αυστηρές ποινές και υψηλά πρόστιμα για όσους επαναλαμβάνουν τη σχετική παράβαση.

Τη φιλοσοφία του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με τους αναβάτες δικύκλων, ανέλυσε η αρμόδια Υφυπουργός Μεταφορών. «Το δίκυκλο έχει μικρότερη κατανάλωση, αντίστοιχα μικρότερη εκπομπή ρύπων, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο ενόσω κινείται, αλλά και ενόσω σταθμεύει. Γνωρίζω καλά ότι ένα σημαντικό θέμα που αφορά και στην οδική ασφάλεια αλλά και στην ευχέρεια χρήσης ενός δικύκλου είναι η διήθηση, οι ελιγμοί δηλαδή ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Πρόκειται για μια καθημερινότητα που σήμερα αντίκειται σε όσα λέει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας», ανέφερε η Χριστίνα Αλεξοπούλου κατά την επίσκεψή της στην έκθεση μοτοσικλέτας που φιλοξενείται στο Metropolitan Expo.

Δείτε ακόμα: Στα 30 χλμ/ώρα το όριο ταχύτητας σε σημεία του αστικού οδικού δικτύου

Και προσέθεσε σχετικά με τις παραβάσεις από τους δικυκλιστές: «Η τελευταία μεγάλη αλλαγή στον ΚΟΚ έγινε πίσω το 2007. Θα είμαστε αυστηρότεροι στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με όσους επιμένουν να κινδυνεύουν και να παρανομούν κινούμενοι χωρίς το προστατευτικό κράνος. Θα υπάρχουν αυστηρές ποινές και υψηλά χρηματικά πρόστιμα ειδικά για τους καθ’ έξιν παραβάτες. Είναι απολύτως αναγκαίο ως λαός να αναπτύξουμε μια κουλτούρα ασφάλειας συνολικά, μια κουλτούρα ασφάλειας που ξεκινά από τα παιδιά μας. Το παιδί πρέπει να φορά κράνος στα ρόλερ, στο πατίνι, στο ποδήλατο, στο σκι και σε όλες τις μορφές κινητικότητας που ενέχουν ταχύτητα. Τα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 34% των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας αφορούν μηχανές. Το 2021 είχαμε 214 θύματα. Αν σ’ αυτό το ποσοστό προστεθούν τα ποδήλατα και τα μοτοποδήλατα ανεβαίνουμε στο 40%. Ο απολογισμός δεν είναι καλός. Είναι σημαντικό να μειώσουμε την ταχύτητά μας, να φοράμε πάντα το κράνος και τα προστατευτικά αλλά και να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ώστε να συνυπάρχουμε με ασφάλεια».

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!